• V košarici ni izdelkov.

DIHALNE VAJE - Naravno zdravilo proti virusu SARS Covid-19

Kako okrepiti vaša pljuča za boj proti virusu SARS Covid-19?

Virusna okužba s SARS Covid-19 je že dobro leto javnozdravstveni problem, s katerim se bori cel svet. Okužba najbolj prizadene dihalni sistem posameznika, predvsem pljuča, na katerih lahko pusti tudi resne posledice. Kakšne so le-te, je odvisno od poteka bolezni in od tega, v kakšnem stanju so naša pljuča pred okužbo.

Pljuča so največji sestavni del dihalnega sistema in skrbijo za izmenjavanje dihalnih plinov – kisika in ogljikovega dioksida med ozračjem in tkivom. Ta proces imenujemo dihanje. Dihanje je osnovna življenjska funkcija, brez katere posameznik ne more živeti. Je refleksno in večino časa poteka podzavestno. Pljuča se ne obnavljajo, zato je skrb zanje izjemno pomembna.

Kako Covid-19 vpliva na vaša pljuča in dihanje?

Virus SARS Covid-19 povzroči v pljučih infekcijo, ki lahko pripelje do različnih zapletov, ki pa se od posameznika do posameznika razlikujejo. Nekateri imajo blago obliko okužbe, spet drugi pa se lahko spopadajo s težkimi zapleti, kot je sindrom akutne dihalne stiske. Ta se v tretjini primerov konča s smrtnim izidom.

Stroka ugotavlja, da je pri 37 % obolelih za virusom zmanjšana izmenjava kisika in ogljikovega dioksida. Izmenjava plinov se dogaja v pljučih, natančneje v alveolah – pljučnih mešičkih. Zmanjšana izmenjava dihalnih plinov ima za posledico zmanjšano preskrbo tkiv in organov s kisikom, kar posledično lahko prizadene njihovo delovanje.

SARS Covid-19  občutno vpliva na pljučno kapaciteto. Povprečna vrednost pljučne kapacitete odraslega posameznika je 4–6 litrov, odvisna pa je od spola, starosti in zdravstvenega stanja posameznika. Definiramo jo kot volumen zraka v pljučih po maksimalnem vdihu.

Dihalne vaje – trening, ki okrepi vaša pljuča in posledično izboljša vašo pljučno kapaciteto

Dobra pljučna kapaciteta igra pomembno vlogo pri ohranjanju vašega zdravja – čim večja je, tem laže se bodo vaša pljuča spopadla z različnimi boleznimi in obremenitvami. Če je vaša pljučna kapaciteta zmanjšana, predstavlja to veliko tveganje za umrljivost pri boju z virusom SARS Covid-19. To je tudi razlog, da je smrtnost pri starejših osebah večja, saj se s starostjo, pljučna kapaciteta zmanjšuje.

Na srečo obstajajo vaje, ki lahko pomagajo ohranjati in povečati pljučno kapaciteto, tako da vaša pljuča ostajajo zdrava in v dobri kondiciji. Imenujemo jih dihalne vaje. Te so v osnovni sestavljene iz počasnega globokega vdiha in maksimalnega izdiha. Izvajamo jih lahko s pripomočki ali brez njih. Uporabljamo jih pri rehabilitaciji in zdravljenju pljučnih bolezni ali pa v programih za krepitev zdravja.

Namen dihalnih vaj:

Trebušno dihanje

Človek ima v osnovi dva dihalna vzorca, ki pa sta odvisna od aktivnosti oziroma njegove psihofizične aktivnosti tekom dneva. Je način, kako posameznik diha tekom dneva in ga lahko zavestno nadzoruje. Poznamo prsno dihanje – dihanje pretežno s prsnimi mišicami –  in trebušno dihanje.

Trebušno ali diafragmalno dihanje je dihanje s trebušno prepono oziroma diafragmo, ki je glavna dihalna mišica. Označuje ga značilen premik trebuha navzven ob vdihu. Tako dihanje je počasno in globoko. S takim načinom dihanja dihamo s celimi pljuči, kar pomeni, da v pljuča pride več zraka kot pri prsnem dihanju, pri katerem napolnimo srednji del pljuč. Trebušno dihanje je anatomsko najbolj optimalno, saj zanj porabi telo najmanj energije, pripomore pa tudi k boljši sprostitvi. Izboljša se tako perfuzija (prekrvavljenost) in posledično tudi difuzija ( boljše prehajanje plinov)  pljuč. S tako mehaniko dihanja dihajo dojenčki.

Kako izvedemo trebušno dihanje?

Najlažje se ga naučimo oziroma izvedemo s  pomočjo roke, ki jo položimo na  trebuh malo nad popkom. Počasi vdihnite skozi nos. Med vdihom s trebuhom potisnite roko stran od telesa, kot da bi zrak napolnil trebuh. Dih zadržite 2–3 sekunde. Sledi počasni izdih in s tem se roka ponovno približa telesu. Na spodnjem videu si lahko ogledate potek vaje.

Izvajanje dihalnih vaj

Osnova za izvajanje dihalnih vaj je počasno trebušno ali preponsko dihanje, brez zadrževanja sape. Položaj med izvajanjem vaj naj bo udoben, hrbtenica zravnana. Omogočati mora sproščeno gibanje trebuha in prsnega koša. Priporoča se sedeči ali stoječi položaj. Dihalne vaje se lahko izvajajo vsak dan, večkrat na dan po 3 do 5 ponovitev. Izvajamo jih lahko s pripomočki ali brez njih, lahko tudi s kombiniranim gibanjem rok. Variacij izvedbe dihalnih vaj je veliko in te si lahko ogledate tukaj.

Dihanje je osnovna življenjska funkcija, brez katere posameznik ne more preživeti. Zato je pomembno, da poskrbimo za svoja pljuča že takrat, ko se ne borijo proti različnim virusom in drugim boleznim. Poleg dihalnih vaj je pomembno, da živimo zdravo in se izogibamo slabim življenjskim razvadam (npr. kajenje). Pri ohranjanju zdravega življenjskega sloga veliko pripomore tudi redna telesna aktivnost, ki ima tudi pozitivne učinke pri boju z virusom SARS Covid-19. O tem si več lahko preberete tukaj.

15/06/2021

DTs HUB d.o.o. © Vse pravice pridržane

Piškotke uporabljamo, da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo na naši spletni strani. Z nadaljnjo uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov.
SPREJMI