• V košarici ni izdelkov.

Kako prepoznati postcovidni sindrom?

V tem članku vam predstavimo, kako prepoznati postcovidni sindrom in vse, kar morate vedeti o njem.

Dolgoročni simptomi okužbe s SARS Covid-19 so globalno vedno bolj prepoznaven in pogost problem. Postcovidni sindrom opisujejo tiste osebe s SARS Covid-19, ki imajo simptome več kot 28 dni po diagnozi (Mendelson et al. 2021). Dolgoročni simptomi tega virusa lahko vztrajajo več mesecev tudi pri tistih, ki so imeli lažji potek bolezni.

Kaj je ''dolgoročen'' covid ali postcovidni sindrom?

Trenutno še ni mednarodno priznane definicije dolgotrajnega Covida. Splošno sprejet časovni okvir, ki razlikuje akutne in postakutne simptome SARS Covid-19, je 28 dni. Podobno kot pri akutnem SARS Covid-19 se osebe s postcovidnim sindromom soočajo s simptomi, ki lahko vključujejo: utrujenost, bolečine v mišicah, kašelj, zasoplost, glavobole …
Ali bo nekdo utrpel posledice dolgoročnega Covid-19, še vedno ni mogoče določiti in morda tudi ne bo – zaradi spremenljivih simptomov, ki se lahko pojavijo.

Simptomi

Kljub temu, da veliko ljudi SARS Covid-19 preboli brez težav ali simptomov, se lahko slednji pojavijo tudi mesece kasneje. To imenujemo ”postcovidni sindrom”. Posameznik občuti različne simptome, ki lahko izzvenijo in se čez nekaj časa spet ponovijo.

Dolgoročni simptomi največkrat vključujejo:

       bolečine v mišicah in sklepih
        kašelj
        zasoplost
        utrujenost
        težave s koncentracijo

Dihalna vaja – Huffing tehnika

Negativen izvid covid-19 še ne pomeni okrevanja

Nehospitalizirani primeri okužb s SARS Covid-19 se uvrščajo med ”blago” obliko okužbe. Slabo zdravje pri tistih, ki so ocenjeni kot ”okrevani”, je v veliki meri neizmerljivo. Prej zdrave osebe s stalnimi simptomi, ki preprečujejo nadaljevanje dela ali telesne dejavnosti, so še vedno uvrščene med ”blago obliko Covida”. Simptomov, ki trajajo več tednov in ovirajo normalno delovanje osebe, ne bi smeli imenovati blagi. (N.A Alwan Nature 584, 170; 2020).

V kolikor se soočate z dolgoročnimi posledicami Covida, strokovnjaki navajajo, da je najbolje obiskati osebnega zdravnika. Poleg posveta z osebnim zdravnikom si lahko pomagate tudi sami z izvajanjem dihalnih vaj, aerobno vadbo in mobilizacijo prsnega koša, ki pozitivno vplivajo na zmanjšanje simptomov post-covidnega sindroma. (Naralia and Permatasari 2021).

Viri:
Mendelson, Mendelson, J Nel, L Blumberg, SA Madhi, M Dryden, W Stevens, and FWD Venter. 2021. “Long-COVID: An Evolving Problem with an Extensive Impact.” SAMJ: South African Medical Journal 111 (1). South African Medical Association: 10–12.

Naralia, T Widya, and Henny Permatasari. 2021. “The Effectiveness of Breathing Exercises for Post Covid-19 Patients during Rehabilitation: A Literature Review.” STRADA Jurnal Ilmiah Kesehatan 10 (1): 844–50.

Zhao, Hong-Mei, Yu-Xiao Xie, and Chen Wang. 2020. “Recommendations for Respiratory Rehabilitation in Adults with Coronavirus Disease 2019.” Chinese Medical Journal 133 (13). Wolters Kluwer Health: 1595.
02/11/2021

DTs HUB d.o.o. © Vse pravice pridržane

Piškotke uporabljamo, da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo na naši spletni strani. Z nadaljnjo uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov.
SPREJMI