• V košarici ni izdelkov.

POSTCOVIDNI SINDROM

Kako okrepiti vaša pljuča za boj proti virusu SARS Covid-19?

V tem članku boste izvedeli kaj je postcovidni sindrom, simptome sindroma in kako si lahko sami pomagate pri lajšanju simptomov.

Večina posameznikov, ki so preboleli virusno okužbo SARS Covid – 19 si opomorejo v nekaj tednih po postavitvi diagnoze in okrevajo brez posledic. Drugi – tudi tisti, ki so imeli blago obliko – pa lahko občutijo simptome tudi več mesecev po okužbi.  Zakaj je temu tako in od česa je to odvisno strokovnjaki žal še ne znajo pojasniti. To obdobje pa so poimenovali postcovidni sindrom.

Kaj je postcovidni sindrom?

Postcovidni sindrom je stanje s katerim se srečuje vse več bolnikov, ki so preboleli virus SARS Covid – 19.  So simptomi in znaki, ki se razvijejo med samo okužbo ali po njej in trajajo dlje kot 4 tedne po postavitvi diagnoze.

10-20 % prebolelih občutijo simptome virusne okužbe še dober mesec po okužbi. Sprva so strokovnjaki ugotovili pojavnost postcovid sindroma pri posameznikih, ki so imele težji potek bolezni (hospitalizirani bolniki na intenzivni negi, po preboleli covid pljučnici itd.), vendar se vse pogosteje pojavlja tudi pri osebah z blažjim potekom bolezni, ki so se zdravili v domači oskrbi.

Zakaj pride do postcovidnega sindroma, strokovnjaki žal še ne znajo razložiti. Menijo, da lahko vzrok za nastanek sindroma iščemo v moči imunskega sistema posameznika pred samo okužbo z virusom. Posamezniki, ki nimajo pridruženih bolezni in imajo boljši imunski sistem imajo manj možnosti, da doživijo postcovidni sindrom.

Simptomi postcovidnega sindorma

Simptomi postcovidnega sindroma se od posameznika do posameznika razlikujejo. Najpogostejši simptom postcovid sindroma je zagotovo kronična utrujenost, ki se pojavi pri večini posameznikov. Poleg utrujenosti, posamezniki navajajo tudi:

 – Težave povezane z dihali – kašelj, bolečine v prsih, zasoplost
 – Izguba vonja in okusa, tudi do več mesecev po postavitvi diagnoze
 – Motnje koncentracije in spomina
 – Občasni glavoboli

Simptomi lahko trajajo tudi do šest mesecev. Kakšne dolgoročne posledice pustijo na človeškem organizmu ni še povsem jasno, definitivno pa vplivajo na kvaliteto življenja posameznika.

Kako si lahko pomagamo prebroditi obdobje postcovidnega sindroma?

Smernice za zdravljenje postcovid sindroma se še niso povsem oblikovale, saj je o tem stanju znanega zelo malo. Strokovnjaki navajajo, da je potrebno posvečati vsakemu simptomu pozornost in ga zdraviti individualno, predvsem pa je potrebno poslušati svoje telo in mu dati čas za rehabilitacijo.

Kronična utrujenost

Najpogostejši vzrok za pojav kronične utrujenosti je nekvaliteten in slab spanec. Smernic kako lahko spanec izboljšamo je veliko. Redna telesna aktivnost veliko pripomore pri boju s kronično utrujenostjo in izboljšanju spanca. Za postcovidni sindrom se priporoča aerobna vadba, ki pripomore k izboljšanju splošne kondicije posameznika. Primere aerobne vadbe in program rehabilitacijesi lahko ogledate na tej povezavi.

Poleg redne telesne aktivnosti pri boju s kronično utrujenostjo pripomore tudi planiranje aktivnosti tekom celega dneva. Aktivnosti za katere porabite največ energije, si planirajte v del dneva, ko imate največ energije in ste najbolj spočiti. Poleg tega si naredite seznam katere aktivnosti imajo prioriteto pri izvedbi in katere lahko počakajo na naslednji dan. Tekom delovnega dneva telesu zagotovite dovolj počitka med opravljanjem dnevnih aktivnosti.

Kašelj, zasoplost, bolečine v prsih

Pri trajanju teh treh simptomov, strokovnjaki navajajo, da je najbolje obiskati osebnega zdravnika, kateri bo opravil dodatne preiskave in tako ugotovil možne vzroke za pojav simptomov. Poleg obiska osebnega zdravnika, pa je priporočljivo izvajati tudi dihalne vaje, katere okrepijo vaša pljuča ter pripomorejo k boljši preskrbi telesa s kisikom ter predihanosti. Več o njih si lahko preberete tukaj.

15/06/2021

DTs HUB d.o.o. © Vse pravice pridržane

Piškotke uporabljamo, da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo na naši spletni strani. Z nadaljnjo uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov.
SPREJMI