• V košarici ni izdelkov.

Vse, kar morate vedeti o rehabilitaciji pljuč pri okužbi z virusom Sars Covid-19

Okužba z virusom SARS Covid-19 lahko povzroči veliko različnih zdravstvenih težav: oslabljeno delovanje pljuč, zmanjšano telesno aktivnost in posledično zmanjšano kakovost življenja. Zato je rehabilitacija pljuč za bolnike z virusom SARS Covid-19 ključnega pomena za nadaljnje kvalitetno življenje. 

V tem članku vam bo predstavljeno vse, kar morate vedeti o rehabilitaciji pljuč pri SARS Covid-19.

Rehabilitacija pljuč ima pomembno vlogo pri zdravljenju virusa SARS Covid-19

Rehabilitacija pljuč je bila do sedaj ena izmed glavnih intervencij pri zdravljenju različnih pljučnih bolezni (KOPB, pljučna fibroza, astma itd.), danes pa ima pomembno vlogo tudi pri zdravljenju in rehabilitaciji po okužbi z virusom SARS Covid-19.

Pri pljučni rehabilitaciji gre za skrbno načrtovane intervencije, ki zajemajo celovit pristop zdravljenja.  Ta vrsta rehabilitacije zajema predvsem izboljšanje telesne kondicije in pa respiratorno terapijo (dihalne vaje, izboljšanje dihalnega vzorca itd.). Na podlagi ocene bolnikovega stanja in njegovih zmožnosti strokovnjaki napišejo priporočila za telesno aktivnost in respiratorno terapijo. Poleg tega pa poskrbijo tudi za ustrezen načrt prehranjevanja bolnika, relaksacijske tehnike in izobraževanje bolnika o njegovem stanju (Yang in Yang 2020; Wang et al, 2020).

Cilji rehabilitacije pljuč je poleg izboljšanja delovanja bolnikovih pljuč in telesne zmogljivosti, vplivati tudi na psihološki status in pa kvaliteto življena posameznika (Yang in Yang 2020; Wang et al, 2020). Pljučna rehabilitacija po večini zajema dihalne vaje, trening vzdržljivosti in moči, izobraževanje bolnika o njegovem stanju, prehransko svetovanje, psihološka podporo in relaksacijske tehnike.

Namen pljučne rehabilitacije

Namen pljučne rehabilitacije pri bolnikih s virusom SARS Covid-19 je (Wang et al, 2020):

∙       izboljšati simptome dispneje oz. oteženega dihanja,
∙      odpraviti tesnobo,
∙      zmanjšati zaplete,
∙      ohraniti in izboljšati funkcijo pljuč in posedično kakovost življenja.

Trebušno dihanje – sede

Pozitivni učinki pljučne rehabilitacije pri okužbi s SARS Covid-19

Pozitivne učinke pljučne rehabilitacije so ugotovili tudi Gloeckl in sodelavci (2021) v svoji raziskavi, v kateri so raziskovali, kakšen vpliv imajo intervencije pljučne rehabilitacije pri bolnikih z okužbo SARS Covid-19. V raziskavo je bilo vključenih 50 bolnikov, ki so 3 tedne redno izvajali intervencije pljučne rehabilitacije. Ugotovili so, da redno izvajanje dihalnih vaj izboljša pljučno funkcijo (izmenjavo plinov, poveča se pljučna kapaciteta in izboljša se dihalni vzorec) bolnikov. Telesna zmogljivost bolnikov se je izboljšala in tako tudi kvaliteta bolnikovega življenja.

Učinkovita in varna rehabilitacija pri okužbi s SARS Covid-19

Zaključimo lahko, da je pljučna rehabilitacija skupek terapevtskih metod, ki so učinkovite, varne in izvedljive tudi pri rehabilitaciji bolnikov s Covid-19. Pomembno pa je, da pred pričetkom izvajanja določenih intervencij pridobimo ustrezne informacije in priporočila od strokovnjakov, saj bo le tako rehabilitacija popolnoma uspešna. Več o vajah za izboljšanje telesne zmogljivosti in dihalnih vajah si lahko preberete v naših preteklih člankih, ki jih najdete na naslednji povezavi.

Viri:
Gloeckl, Rainer , Daniela Leitl, Inga Jarosch, Tessa Schneeberger, Christoph Nell, Nikola Stenzel, Claus F Vogelmeier,  Klaus Kenn in Andreas R. Koczulla. 2021. Benefits of pulmonary rehabilitation in COVID- 19:  a prospective observational cohort study. ERJ opoen research
Wang, Tina, Brian Chau, Mickey Lui, Giang – Tuyet Lam, Nancy Lin in Sara Humbert. 2020. PM&R and pulmonary rehabilitation for COVID – 19.  American Journal of physical medicine: 2-25
Yang, Lu – Lu in Ting Yang. 2020. Pulmonary rehabilitation for patients with coronavirus disease 2019 (COVID – 19). Chronic diseases and translational medicine: 79-86

DTs HUB d.o.o. © Vse pravice pridržane

Piškotke uporabljamo, da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo na naši spletni strani. Z nadaljnjo uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov.
SPREJMI